Lettere Ledelse er en serie til lederen, der vil have det hurtige overblik i en travl hverdag. God ledelse kan nemlig være en svær størrelse. Mange ledere kan føle sig usikre på, hvad der er det bedste at gøre i en konkret situation. Ofte bliver det særligt svært, når det handler om medarbejdere. Endnu sværere, hvis man skal være en god leder, når man er presset midt i en travl periode.

Og så skifter ledelsesbølgerne med jævne mellemrum: Så skal der anerkendes og coaches. Så skal der strammes op og stilles krav. Så skal der være selvstændige medarbejdere og selvkørende teams. Så skal lederen sætte retning, rammer og regler. Samtidig skal lederen skal undgå at udøve livsfarlig ledelse, frygtbaseret ledelse og laissez-faire-ledelse, undgå at overskride grænser og sørge for, at medarbejderne kommer ud af deres komfort-zone.

Derfor har jeg lavet serien Lettere Ledelse. Det er ikke let at være leder. Men det kan være lettere.

Dilemmaledelse

Bolette Christensen, tidligere direktør i Dansk Industri, sagde i 2003: ”Jeg er begyndt at kalde det dilemmaledelse. Den enkelte leder skal hele tiden kunne skifte imellem sine kompetencer, alt efter hvad der er behov for. Til nogle tider skal man være generalist, til andre tider specialist. Nogle gange skal man udvikle, andre gange skal man afvikle. Nogle medarbejdere skal have omsorg, andre skal mødes med resultatkrav.” Bolette Christensens tilgang til ledelse fortæller hun om i Gode råd til toplederen. Det er en af fire i en ny serie, Lettere Ledelse. Bolette Christensen deler ud af sine erfaringer, og giver gode råd fra sit eget toplederliv.

Lettere ledelse

En leder, der kommer uheldigt afsted, har alt andet lige en stor indflydelse på ikke bare den enkelte medarbejder, men også på medarbejderens kolleger, familie og venner, som lytter til medarbejdernes spekulationer om, hvad lederen egentlig mente, og hvordan medarbejderen skal tolke situationen. Det tager tid og kræfter.

Det tager også tid for lederen at sætte sig ind i, hvad der er smartest at gøre i en konkret situation. Sommetider har man ikke den tid. Og alt for ofte sker det –  naturligt nok – at man træffer den nemme og hurtige beslutning: “Så må det blive sådan. Nu er det nok, jeg skærer igennem.”

Men god ledelse kan være let(tere). Man kan spare tid og kræfter ved at bruge en halv time på at tænke sig om. Og skimme en af de korte tekster i serien Lettere Ledelse.

God ledelse i kort form

Lettere Ledelse er en serie af korte tekster, som er fagligt solide, troværdige, og som giver gode råd, der kan tilpasses den konkrete situation i dagligdagen. Og som kan skimmes på kort tid, når man forbereder sig til en udfordring eller står over for et konkret problem. De første fire i serien kan købes samlet for 300,- ex moms.

Se de første fire i serien Lettere Ledelse

Læs referencer