Leder kom godt tilbage efter stress er en artikel, jeg har skrevet til Lederweb. Jeg tillader mig at gøre opmærksom på den igen, fordi der kan være ledere, der har ekstra brug for tips og gode råd efter en par hårde år. Vi har været igennem pandemi, krig i Ukraine, stigende energipriser, opbremsning i økonomien.

Det skal nok gå

Fordelen ved at blive voksen er, at vi ved, at det nok skal falde på plads igen. Opgangstiderne er kommet igen – ellers kommer de. Sådan plejer det at gå. Jeg har svært ved at bevare pessimismen efter at have oplevet IT-boblen i 2000, 9/11 i 2001, finanskrisen i 2008, corona i 2020 plus alle de kriser, jeg forudså, men som ikke kom. Det skal nok falde på plads igen, som det oftest gør ved fælles hjælp.

Vi mangler en fælles løsning

Men det, der ikke løser sig automatisk, er stressniveauet blandt ledere og medarbejdere. Vi har endnu ikke fundet en fælles løsning i virksomheder og organisationer på det grænseløse arbejdsliv. Mange løser det ved at arbejde flere timer, sove mindre, optimere ved at skrue op for (eller droppe) motionen, sortere tid med venner og familie fra.

Systemfejl – ikke den enkeltes fejl

Men det er ikke noget, vi skal løse enkeltvis, og det er ikke den enkeltes skyld. Det er en fælles udfordring og et organisatorisk problem, der skal håndteres i de enkelte virksomheder og organisationer.

Vi har samtidig fået det grænseløse forældreskab med stærkt stigende krav til forældrene de seneste 10 år, hvilket ikke gør det bedre (Læs Askevoll: Det Grænseløse Forældreskab, det er heller ikke forældrenes egen skyld).

Mens vi venter

Men mens vi venter på, at det bliver fikset, vil der være ledere, der bliver sygemeldt på grund af stress. De og deres ledere kan få gode råd til at komme godt tilbage efter en stressrelateret sygemelding og/eller en lang tiltrængt sommerferie.

Læs artiklen her: Lederweb: Kom godt tilbage efter stress

Og skulle du have lyst til at forebygge, så overvej ledersparring – ledertrivsel i travlhed