Ledertrivsel kræver viden, øvelse og prioritering.

Min sjette bog, Ledertrivsel i travlhed, samler 15 års redskaber, erfaringer, forskning og en lang række cases med ledere og lederes ledere. De sætter ind, hvor det virker bedst: Inden overblikket og evnen til at prioritere forsvinder.

I de sidste mange år har vi fokuseret på præstation, mens restitution har været sat i skammekrogen som noget værre dovenskab. Men det betyder, at alt for mange undrer sig over, at de ikke kan koncentrere sig, ikke kan sove, ikke kan huske, har ondt i maven, har hovedpine, ikke har energi til noget, ikke kan træffe beslutninger.

Behov for restitution

Det er alle typiske stress-symptomer, som ikke nødvendigvis behøver at betyde, at man skal sygemeldes af stress. Men det er signaler om, at kroppen har brug for restitution, som mange overhører. Alt for mange bliver alvorligt syge, og alt for mange bliver sygemeldt.

Ledertrivsel i travlhed

Derfor har jeg har skrevet en bog – denne gang om lederens eget helbred. En række ledere – og deres nærmeste ledere – fortæller, hvordan de har håndteret udfordringer, overbelastning og forebygget stress-sygemeldinger.

Det er altså en håndbog i, hvad man også kan gøre, allerede når de første tegn på overbelastning viser sig, i stedet for at vente på, at lægen erklærer fuldt stop og sygemelding. Og så er det et opgør med de mange stressrelaterede sygemeldinger, som er blevet til den eneste måde at løse udfordringerne med at tackle typisk ingen højeste arbejdstid, grænseløst antal opgaver, mange mails, back-to-back-møder, uklare forventninger og modstridende meldinger.

Ledertrivsel i travlhed viser, at der er en langt bedre modeller at tage i brug.

Læs mere:

Særpris Ledertrivsel i travlhed

Ledersparring

Læs anmeldelser af Ledertrivsel i Travlhed

Læs om baggrunden for bogen på LinkedIn: Ledertrivsel i travlhed – blog LinkedIn