Så er der højsæson og pres på rundt i storrumskontorerne. Der er sygemeldinger og konflikter i fuld sving. Det sker hvert år på bestemte tidspunkter, og jeg kan konstatere, at det er nu, lige midt i juni: Der er pres på, og konfliktniveauet er højt. Så kør forsigtigt, sov først og løs problemerne bagefter.

Jeg har lige revideret bogen Søvnkuren – til dig, der er træt af at sove dårligt. Den udkommer igen efter at have været udsolgt i en årrække. Jeg har skrevet i forordet:

Tre afgørende grundregler

Siden sidst har jeg fundet ud af, at det afgørende for mine kunder med halvhøjt eller højt stressniveau og almindelige søvnproblemer er:

  • At sove det, man er genetisk bestemt til – hvis man har behov for otte timer, skal man ikke sove seks. Logisk og banalt at sige, men ikke nemt at udføre.
  • At stå op, hvis man ikke kan sove. Altså lade være med at ligge vågen mere end fem-ti minutter i sengen. Igen nemt at sige, meget svært at udføre.
  • At slappe af i processen. Det betyder, at hvis man går i små-panik over, om man nu sover rigtigt eller forkert, og om man øver sig rigtigt eller forkert, er det med til at forstærke søvnproblemerne. Slap af om aftenen og om natten – også selv om du ikke kan sove. Det skal nok lykkes. Også nemt at sige, men svært for nogle, og vigtigt for de fleste.

Det er altid risikabelt at lave opskrifter og sætte ting i kasser. Men de tre punkter her var de afgørende faktorer hos mine kunder. Når de kom på plads, kom søvnen også i langt de fleste tilfælde.

Hold fri fra beslutninger – sov først

Til slut mit bedste råd efter at have brugt 17 år på at grave mig ned i ledelse og stress – og søvn: Lad være med at træffe store beslutninger om at flytte, skifte job, blive skilt, afskære kontakt med familie, børn, kolleger eller samarbejdspartnere, før du har sovet ud og er i trivsel igen. Det viser sig alt for ofte at være en forkert beslutning. Til gengæld kan en beslutning være helt rigtig og give mange positive effekter, når den træffes i udhvilet tilstand.

Så hvis du lige som mange andre oplever, at der er stort pres på:

  • Lad være med at starte eller gå ind i konflikter lige nu (og slet ikke om fredagen)
  • Gå ekstra tidligt i seng
  • Hold fri i weekenden – afled tankerne
  • Tag en powernap eller to
  • Og kig på problemerne igen mandag morgen.

Køb bogen Søvnkuren

Køb e-bogen Søvnkuren

Køb lydbogen Søvnkuren

Læs overblik over forskningen i Søvn og Sundhed, 225 sider, Vidensråd for Forebyggelse, 2015