Opdateret 3. januar 2021 med godt nyt, se nederst.

Har lige haft telefonsamtaler og gåture med et kolleger, leverandører og venner. Hele vejen rundt er humøret i bund. Møgvejr. Møgtand. Møg-corona. Møgjul.

Normalt foretrækker jeg at fortælle de gode nyheder. Men eftersom alle, jeg taler med i øjeblikket, har det på samme måde, må der være plads til at brokke sig i fællesskab, inden vi helt taber energien og humøret og går til i tristesse.

NU bliver det lysere

Liiige om lidt bliver det lysere. I dag er det årets korteste dag. Tak – det har vi ventet længe på. Om ni dage er 2020 oven i købet overstået, og der venter et fint, nyt og meget bedre år forude. 2021 behøver ikke blive fantastisk. Men det er ret sikkert, at det bliver bedre end 2020.

Oplever du også den særlige 2020-variant af vinterdepression? Det er Corona, den bølle, der ligger som en ekstra stor belastning oven i alle de andre ting, vi normalt plejer at kunne tackle af modgang og overraskelser og udfordringer.

Vi har været på mentalt overarbejde

2020 har været præget af en ekstra belastning i form af pandemi. Vi har omstillet os og vist samfundssind og trukket vejret dybt og sprittet af og navigeret i nye situationer og hjulpet hinanden.

Vi har (næsten) undgået at gå til yderligheder, når endnu en journalist spørger, hvorfor man ikke har lavet flere/færre restriktioner, og om ikke man har sat for hårdt/blødt ind for sent/for tidligt. Vi har raset over, at politikerne har overtrådt Grundloven (indtil andet bliver bevist), og har forsøgt at holde pegefingeren i ave og ladet være med at lege corona-politi over for andre.

Vi har været igennem en mental øvelse af den anden verden. Jeg burde ikke være overrasket over, at en så stor ekstra belastning koster på det mentale humørregnskab. Men det gør det selvfølgelig. især, når det er mørkt, koldt, gråt, og når en tand skal opereres. Møgtand.

Som jeg plejer at sige til mine kunder – og nu også husker at sige til mig selv: Alle de idioter, der går rundt og gør idiotiske ting, forsvinder, når man får sovet ud. Får tanket op med self-compassion. Og finder ud af, hvad man kan gøre noget ved, og hvad man ikke kan ændre på. Møg-corona.

Nu holder jeg fri

Så nu holder jeg fri. Om lidt i hvert fald. Jeg har nemlig en god nyhed, jeg skal have givet videre til en kunde. Og en enkelt opmuntrende opringning til en bekendt. Det gælder om at dele ud, mens humøret er i vater. Det kan åbenbart tippe til den trælse side på kort tid 🙂

Derefter står den på Radical Selfcare, som en klog kvinde fortalte om forleden. Nu handler det om egenomsorg, selvforkælelse, ambitionsniveau ned, middagslur og nattesøvn op. Spabad (nåeh nej). En god bog – som minimum Jytte vender tilbage. En håndfuld gåture, når solen kommer frem lige om lidt.

Og så dybe vejrtrækninger, når panikken breder sig over alle de idioter, der går og gør idiotiske ting. Eller kvalificeret brok til verdensklasse-brokke-veninde (foregår pr. telefon, i et lukket rum, så det ikke smitter og går ud over andre). Det plejer at kunne overstås på 2 minutter, 1 minut til hver. Så kan vi ikke holde masken længere og kommer til at grine.

Lige om lidt bliver det lysere. Mens vi venter, glæder jeg mig over, at jeg ikke er alene om at være omtumlet, mør, pylret og i enkelte tilfælde urimelig (!). Og over, at der er stof til en hel klumme mere om de ting, der rent faktisk er lykkedes og fungerer godt.

Men det er en anden historie. Den må vente, til jeg har pylret færdig.

Rigtig god jul… og endnu bedre nytår 🙂

Lis

PS: Man kan både ringe og maile alligevel. Jeg er professionel og holder pylleriet i privaten

PS: 3. januar 2021: Så er vi i gang med det nye år. Dagen er tiltaget med 10 minutter :-).
TV-2 Nyhederne fortæller, at der har været værre år end 2020: Disse syv år overgår 2020.
Og i Berlingske skriver Claus Gregersen, adm. direktør i Chr. Augustinus Fabrikker: Vi står sammen når det virkeligt gælder

 

Læs mere om Tycho Brahes uheldige dage og fusentaster her

Læs mere om søvn, fakta og gode råd

Læs mere om ledersparring

Læs mere om hvad jeg laver i min sidebutik med sammenklappeligt dropstativ på hjul

Foto: Vejsnaes/Pixabay